Educatie
Edutainment in Epen Bronnenland
De primeur van Epen Bronnenland 2.0 is dat Epen Bronnenland het éérste “Bronnenbelevingslandschap” in Nederland is waarbij men actief, passief en educatief bronnen kan beleven met als verbindend thema de vier pijlers: 1) natuur, 2) biodiversiteit, 3) water, en 4) vitaliteit. Binnen het project Epen Bronnenland 2.0 is de insteek om een groter draagvlak, geconcentreerd op inwoners van Epen en omstreken, bezoekers (jong en oud, toeristen en recreanten) en de natuur te creëren door middel van edutainment. Edutainment wordt binnen dit project ingevuld middels het ontwikkelen van een lessenpakket voor het primair onderwijs.

Het lessenpakket Epen Bronnenland
Het lessenpakket Epen Bronnenland bestaat uit drie verschillende pakketten. Deze pakketten zijn onderverdeeld in onderbouw (groepen 1 t/m 3), middenbouw (groepen 4 t/m 6) en de bovenbouw (groepen 7 en 8). Tijdens het ontwikkelen van het lessenpakket werd er gekeken naar de focus per bouw en werden er vier categorieën (geschiedenis, natuur en landschap, Waterschap en WML) ingedeeld. Deze categorieën zijn afgeleid van de vier pijlers (natuur, water, biodiversiteit en vitaliteit) die een leidende draad hebben binnen de ontwikkeling van het lessenpakket. In tabel 1 staat het gehele overzicht weergegeven hoe het lessenpakket is opgebouwd. Het lessenpakket is samengesteld onder een toeziend oog van de werkgroep Epen Bronnenland, de directeur van pilot basisschool á Hermkes, gelegen te Epen, en een project- en transitie manager. Tijdens het ontwikkelen van het lessenpakket is gebruikt gemaakt van het netwerk om lesmateriaal van Waterleiding Maatschappij Limburg en Waterschap Limburg toe te voegen.

Aansluiting op het reguliere primaire onderwijs
Doordat de lessenpakketten flexibel van opbouw zijn, zijn ze uitermate geschikt om zowel binnen als buiten, ingezet te worden. Zoals het gezegde luidt “jong geleerd is oud gedaan” staat het lessenpakket garant voor een kijkje door een andere bril. Door de toevoeging van het wandelen langs de beken omvat deze opdracht aspecten zoals aanschouwend onderwijs, leren leren, onderzoekend leren, biologie en burgerschap. Bovendien wordt ook nog een bijdrage geleverd aan vitaliteit in de vorm van gezond bewegen. Kijkende naar de kerndoelen binnen het primair onderwijs die Stichting Leerplan Ontwikkeling (SLO) heeft opgezet omvat het lessenpakket raakvlakken met kerndoelen binnen “oriëntatie op jezelf en de wereld”.


Bewegen in Epen Bronnenland
Doordat de opdrachten gekoppeld zijn aan bronnen en beken wordt tevens gerealiseerd dat kinderen uit de schoolbanken stappen en de natuur in gaan. Dat is niet alleen van uit cognitief standpunt, in dit geval de beschreven opdrachten, positief, maar draagt ook nadrukkelijk bij aan vitaliteit. Immers worden kinderen aangezet om in de natuur te bewegen en hun zintuigen te gebruiken, in dit geval ruiken, voelen, luisteren, proeven en kijken.
Wil je meer informatie over het lessenpakket of wil je een lessenpakket kopen, neem dan contact op met info@epenbronnenland.nl
Het lessenpakket is mede gefinancierd door LEADER en het Elisabeth Strouvenfonds. Meer informatie over LEADER project vind je op https://lnkd.in/eRGCcYjk
Dit artikel is met zorg samengesteld door Monique Junggeburt uit “ Een onderzoek naar het implementeren van het lessenpakket Epen Bronnenland op pilot basisschool á Hermkes. Bachelor thesis: Het opstellen van een implementatieplan voor het vergroten van het draagvlak van het lessenpakket Epen Bronnenland”.
Voorbeeld opdracht Biotische Index
Een voorbeeld opdracht is de Biotische Index die wordt gebruikt tijdens het onderzoek naar de kwaliteit van een desbetreffend (zoet)waterlichaam. Deze opdracht, zoals weergegeven in figuur 2, sluit aan binnen onder andere biologie, oriëntatie op jezelf en de wereld, maar bevat ook facetten zoals leren leren, samenwerken en onderzoekend leren. Deze opdracht bestaat uit een opdrachtenvel met Biotische Index tabel waarbij een doosje hoort met gekleurde steentjes. Het doosje staat voor een beek en de gekleurde steentjes komen overeen met de macro-invertebraten op het blaadje. Deze macro-invertebraten zijn indicators voor de waterkwaliteit. De foto’s van deze kriebelbeestjes zijn gemaakt en verschaft door ecoloog Barend van Maanen werkzaam bij Waterschap Limburg.

Andere vormen van Educatie
Een andere vorm van educatie krijgt gevolg door middel van de Epen Bronnenland app. Hiermee kunnen kinderen en volwassenen de bronnenland routes lopen. Tijdens de wandeling krijgen gebruikers informatieve filmpjes zoals onderstaande te zien.
